Jag har en längre tid funderat på hur man ska göra kanelbullarna ännu bättre, ännu mjukar och ännu godare. Jag kollar rätt mycket på olika matlagningsprogram och stundtals har det pratats om ett bagerimjöl som kallas Manitoba cream. Alla som har testat det mjölet har lovordat det. Nu föll det sig in att jag hade ett paket jäst i kylen som hade kort datum och jag råkade springa på denna mjölsort i den lokala Stora Coop butiken så jag kände att jag var tvungen att testa. Jag gjorde två ändringar i mitt vanliga bullrecept och resultatet blev så mycket bättre. Jag använde Manitoba cream mjöl och istället för att smälta smöret använde jag rumstempererat smör direkt i bunken.

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst (för söta degar)
1 dl strösocker
½ tsk salt
1 ½ tsk kardemumma
ca 14 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och värm mjölken så den blir fingervarm. Häll i den och låt jästen lösas helt innan smör, salt, socker och kardemumma hälls i, allt medans maskinen arbetar. Häll i mjölet, lite i taget, tills degen precis släpper från bunken. Arbeta degen ordentligt med maskinen, minst 5 minuter på hög fart för att utnyttja den extra jäskraften hos mjölet. Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie i 30 minuter.

Dela degen i fyra delar, kavla ut varje del, smöra, strö kanel och socker över och gör den sortens bullar du brukar, här blir det oftast knutar då de är lätta för barnen att hjälpa till med.

Placera bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt de jäsa i ytterligare 40 minuter, sätt ugnen på 225° varmluft. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och mandelspån och grädda de i 6 – 8 minuter.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift