Eller som Fredrik Nylén på Fredriks fika kallar de – sommarbullar. Vad är då sommarbullar? Jo bullar med jordgubbsfyllning och i dessa är det en hemkokt jordgubbskompott som blir fyllning. Enligt receptet kan man ven använda vanlig jordgubbssylt, jag tycker ofta den är för söt och valde då att göra den jordgubbskompott som Fredrik också hade gjort (följ länken ovan). Degen var riktigt lättarbetad, jag fick inte till speciellt fina snäckor (jag gör oftast snurror) men smaken är riktigt fin. Receptet var med pärlsocker på toppen, jag valde att kombinera mandelspån och pärlsocker. Detta gjorde jag för att bullen inte skulle bli för söt och för att jag gillar mandelspån på bullar. Min vana trogen valde jag att göra degen kalljäst och ändrar receptet efter det.

50 gram jäst
5 dl mjölk
150 gram rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk mortlad kardemumma
13 dl vetemjöl special (jag valde att använda Manitoba cream)

Fyllning
Cirka 3 dl jordgubbskompott

Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt smöret i småbitar tillsammans med strösocker, salt och kardemumma. Tillsätt mjölet sist och arbeta degen i cirka 10 minuter med maskin eller dubbelt så länge för hand. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk eller folie till dubbel storlek.

Knåda degen lite lätt på ett mjölat bakbord, kavla ut till en stor rektangel (eller dela degen i två delar om ditt bakbord inte är tillräckligt stort). Bred ett tunt lager fyllning på degen, rulla ihop långsida mot långsida och skär cirka 2 cm tjocka skivor. Lägg bullarna i bullformar på en plåt, låt de jäsa under bakduk i cirka 30 minuter, sätt ugnen i god tid på 225°.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter, låt de kallna på galler innan de är reda att provsmakas

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift