Efter varje omgång med fläderblomssaft jag gör blir det alltid en massa rester kvar i forma av citroner och blommor om bara åker i komposten. En kollega på jobbet sa att hon gör marmelad på citronerna och att den blir väldigt frisk och god, jag fick receptet av henne. Hittade det även på nätet och det kommer från Hemmakocken Jonas Jacobsen han kallar den visserligen citron och flädermarmelad och det är utan vaniljstång i den.

Citronerna från flädersaften
2 dl flädersaft
1 dl strösocker
1 vaniljstång

Finhacka de mjuka citronskivorna, eller kör de med en stavmixer (beror på hur stora bitar du vill ha i marmeladen). Lägg i citronerna i en kastrull och tillsätt socker, de uppskurna vaniljstången och fröerna samt 1 dl av flädersaften. Låt koka lugnt i cirka 10 minuter och tillsätt sedan den sista flädersaften.

Koka sedan tills den tjocknat, cirka 10 minuter till, plocka ut vanlijstången och gör marmeladtestet innan marmeladen hälls upp på varma steriliserade burkar.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift