Hönökaka är en platt rund mjuk brödkaka som började tillverkas 1934 på ön Hönö i Göteborgs skärgård, samma företag tillverkar fortfarande hönökaka och numera är det grundarens barnbarn som driver företaget. Barnen i familjen gillar verkligen hönökaka och jag kan villigt erkänna att en hönökaka med nykokta ägg och majonnäs är en riktigt fin frukostmacka. Denna variant som kommer från Lindas bakskola bakas på plåt istället för som mer vanligt baksten och ger fina mjuka brödkakor som smakar rätt likt originalet från Hönö.

50 gram jäst
6 dl kallt vatten (alternativt mjölk)
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
100 gram smör rumsvarmt
9 dl rågsikt
8-9 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och häll på vatten, rör om tills jästen lösts helt i vattnet. Häll i salt, sirap, smör, rågsikt och vetemjöl (lite i taget). Knåda degen på låg hastighet i 5-8 minuter så glutentrådarna blir riktigt starka och låt sedan degen jäsa i cirka 40 minuter under bakduk.

Dela degen i 3 delar, kavla ut de tunt så de täcker ett bakplåtspapper, kavla med kruskavel innan brödkakan förs över till en plåt med bakplåtspapper. Om du inte har en kruskavel nagga ordentligt med en gaffel så det inte blir stora luftbubblor under gräddningen. Sätt ugnen på 250° och låt brödkakorna jäsa i cirka 20 minuter.

Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 10 minuter, håll koll på att de får lagom med färg, låt de svalna på ett galler under en bakduk.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift