Jag gillar att baka frallor, tycker det är ett smidigt sätt att få med sig frukost eller mellis till jobbet eller skolan. Jag försöker förnya mig och testa nya recept lite då och då och på senare tid har det blivit en del med sesamfrö som garnering. Jag gillar smaken och att det blir inte så söligt och smuligt som det kan bli med vallmofrön. Detta receptet hittade jag hos Jennys Matblogg och de kommer att bakas flera gånger hos oss, som alltid testade jag kall degvätska och skriver receptet utefter det.

50 gram jäst
6 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
9-12 dl vetemjöl (jag fick ha i lite mer för att få degen att släppa kanten)

Smula degen i en bunke och lös den med lite av vattnet, häll sedan på resten av vattnet. Under fortsatt arbete hälls salt, olivolja och mjöl i tills degen släpper från kanten av bunken. Arbeta degen några minuter så det bildas bra glutentrådar och låt den sedan jäsa under bakduk till dubbel storlek (tack vare värmen vi har ni tog det knappt 90 minuter).

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i lika stora bitar. Driv bitarna till frallor som placeras på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ljummet vatten och strö över sesamfrö, låt sedan jäsa i 30 minuter under bakduk.

Efter 20 minuter sätts ugnen på 250° och när ugnen är varm gräddas frallorna mitt i ugnen i cirka 10 minuter

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift