Ibland vill jag laga rätter där det mesta sköter sig själv, perfekt som i detta receptet med lite förberedelser och sedan sköter sig allt i ugnen. Köttfärslimpa har jag lagat ett par gånger men det blir ofta lite för torr i min smak och faller i bitar när man delar den. är jag hittade detta receptet på Zeinas kitchen var jag bara tvungen att testa och hela familjen älskade resultatet. Denna kommer att göras fler gånger framöver.

Köttfärslimpa
1 kg köttfärs
1 dl ströbröd
2 ½ dl mjölk
2 ägg
1 gul lök
1 ½ tsk dijonsenap (kan uteslutas)
2 tsk paprikapulver
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar

Grönsaker
10-12 potatisar
2 gula lökar
5 morötter
Cirka 10 färska champinjoner
Olivolja

Skala potatis och morötter och hacka grönsakerna i önskad storlek. Koka morötter, potatis och lök i cirka 5 minuter och sila sedan av.
Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla i 10 minuter, sätt ugnen på 175°. Riv löken fint och blanda i med ägg, senap och kryddor, tillsätt sist köttfärsen och blanda ihop allt ordentligt. Lägg köttet i en långpanna (30×40 cm) och forma till en stor köttfärslimpa som placeras i mitten av långpannan. Jobba lite med köttet när det formas till en limpa för att få bort luftbubblor och minimera risken att det bildas sprickor i limpan. Lägg grönsakerna vid sidan om köttfärslimpan, salta och peppra på grönsakerna och ringla lite olivolja över.

Baka mitt i ugnen i 45-60 minuter, häll 1 dl vatten i långpannan efter halva tiden. När köttet är klart strör du finhackad persilja över. Serveras med gräddsås och en fräsch sallad.

10 gram smör
2 msk mjöl
5 dl grädde
2-3 msk kinesisk soja
Valfri smaksättning:
1 msk senap
1-2 msk svartvinbärsgelé
2 msk äppelmos
1 msk fond.

Smält smöret och fräs försiktigt mjölet några sekunder under omrörning. Blanda i grädde samt soja och koka upp under omrörning. Låt sjuda långsamt i 2-3 minuter, jag valde att tillsätta 1 msk kalvfond och 1 msk dijonsenap i såsen och det blev jättegott till köttfärslimpan.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift