Jag gillar att testa både nya och lite äldre recept, fokus för min matlagning är alltid att jag vill lära mig nya saker som jag sedan kan använda när jag hittar på egna rätter. Detta receptet ska enligt Victoria på matplatsen.net vara ett vandringsrecept och jag har sett det på lite olika bloggar och matsidor. Fördelen med att som i receptet tillaga köttet och såsen tillsammans är att båda tar smak av varandra och köttet blir underbart saftigt. Sedan är det en rätt som sköter sig själv i ugnen så man kan pyssla med annat undertiden som maten lagas.

1 fläskytterfilé (ca 800-1000 g)
3 dl vispgrädde
1 dl lingonsylt eller rårörda lingon
1 köttbuljongtärning
2 msk kinesisk soja
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar

Sås
1 ½-2 dl vispgrädde
ca 2 msk mjöl
1 dl vatten
skyn från formen

Sätt ugnen på 175°, putsa fläskytterfilén och lägg den i en avlång sockerkaksform/brödform (Jag använde en på 2 liter). Blanda samman övriga ingredienser och häll det över köttet, tillaga köttet mitt i ugnen i 1 ½ timme.

Ta upp köttet ut formen och linda in i en bit folie, sila av skyn ner i en kastrull och tillsätt grädde och mjöl utrört i vatten. Koka samman såsen till önskad konsistens.
Ta fram köttet och skiva upp det i lagom tjocka skivor, lägg det på ett avlångt fat med kanter och häll på lite av såsen (jag dekorerade även med lite råa lingon). Det blir ganska mycket sås så häll upp resten i en såssnipa eller skål.

Servera med potatis, lingonsylt, inlagd gurka och en enkel god sallad.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift