Jag fick en julklapp som jag ännu inte har testat, en ny pajform med perforering som ska ge frasigare pajbottnar, vi gör för det mesta efterrättspajer som inte har någon botten. Idag kände jag att det kunde vara dags och när jag tittade i frysen hittade jag både blåbär och hallon, jag ville göra pajen lite extra lyxig så jag gjorde en halv sats av smuldegen från Lisa Lemkes smulpaj och gjorde denna kombinationen. Pajdegen jag hade i botten är egentligen till matpajer, men då både fyllningen och smuldegen innehåller sötma kände jag att det borde fungera och resultatet blev riktigt lyckat. en mycket frasig och spröd pajbotten som i kombination med fyllningen och smuldegen blev en riktigt bra enhet. Pajdegen har jag inget recept att gå på utan den har jag experimenterat fram på egen hand.

125 gram kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
150 gram blåbär och hallon
½ sats av Lisa Lemkes smuldeg
75 gram kallt smör
1 dl vetemjöl
1 ¼ dl strösocker
¼ tsk bakpulver
½ tsk salt
¼ msk vaniljsocker
1 dl havregryn
¼ msk kardemumma

Dela smöret i minder kuber, häll i mjölet och blanda med fingrarna till en smulig deg, häll i lite av vattnet och knåda ihop degen med fingrarna, fyll på med mer vatten tills degen går ihop till en smidig deg. Plasta in den och låt den vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 150°.

Ta fram degen och kavla ut den så den täcker botten och kanterna på formen du ska använda, nagga den i botten och förgrädda pajskalet i 10 minuter. Blanda alla ingredienserna till smuldegen utan havregryn i en bunke. Nyp ihop allt till en smulig deg och tillsätt slutligen havregryn som blandas i.

Höj värmen till 200°, häll i blåbär och hallon, fördela smuldegen över så det blir jämnt fördelat och grädda pajen mitt i ugnen i cirka 30 minuter, tills den får en fin färg.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift