Jag försöker lite då och då byta ut vanligt blandfärs med kycklingfärs men har på senaste tiden haft lite dåligt med recept att prova. Detta receptet hittade jag nu i veckan hos Niiinis kitchenlife och den såg verkligen lockande ut, receptet börjar rätt långt ner under bilderna på hennes nya spis. Jag gjorde en mindre ändring i receptet, barnen här gillar inte när det blir en hård yta som vid gratinering så större elen av osten blandades med pasta och köttfärssåsen innan gratineringen. Därefter strödde jag lite ost på toppen innan gratängen åkte in i ugnen. Jag hade bara mozzarellaost hemma så det blev den som jag använde i rätten.

500 gram kycklingfärs
3 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
3 msk oxfond
3 msk kalvfond
1 dl chilisås
2 dl vatten
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
2 tsk timjan
3 dl riven ost (gärna med mycket smak)
Cocktailtomater
500 gram pasta av valfri sort

Sätt ugnen på 200° varmluft (eller 225° vanlig ugn), stek kycklingen på ganska hög värme så den blir genomstekt. Häll i tomatpuré och pressa i vitlöksklyftorna tillsammans med lite salt och peppar. Häll i fonderna, chilisåsen och vatten, sänk till medelvärme och låt det puttra i cirka 4-5 minuter. Häll i grädde och crème fraiche och låt det sedan puttra på medelvärme i ytterligare 10 minuter. Koka samtidigt pastan men bara ⅔ av tiden som den ska kokas enligt anvisningarna på paketet.
Häll i pasta och kycklingfärsen i en ugnsfast form, blanda runt och fördela den rivna osten och några cocktailtomater. Tillaga mitt i ugnen i cirka 20 minuter eller tills osten fått fin färg.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift