Ett av mina favoritprogram på svensk tv de sista åren var Tupp, timjan och tårta som sändes från grannsamhället Falkenberg där Lisa Lemka hade besök av Zeina Mourtada och Sandra Mastio med gärster. Jag har flera recept liggandes som ska testas men det har inte riktigt blivit av ännu. Idag ville frun ha paj när barnen hade somnat och jag kom ihåg att Lisa gjorde en smulpaj i en gjutjärnsform i programmet, jag köpte en liknande form strax efter jul som inte blivit använd ännu. Receptet är på både smulpaj och vaniljsås men vaniljsåsen komer jag att göra en annan gång istället.

600 gram syrliga äpplen eller rabarber
½ dl strösocker
1 msk kanel

150 gram kallt smör
2 ½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
½ tsk bakpulver
1 tsk salt
½ msk vaniljsocker
2 dl havregryn
½ msk kardemumma

Värm ugnen till 200°, blanda alla ingredienserna till smuldegen utan havregryn i en bunke. Nyp ihop allt till en smulig deg och tillsätt slutligen havregryn som blandas i.

Skala, kärna och och skär äpplena i små bitar eller klyftor, lägg i en ugnsfast form (gärna gjutjärn) och blanda med kanel och strösocker. Fördela smuldegen jämnt över äpplena och grädda sedan pajen i cirka 30 minuter eller tills pajen fått lätt gyllenbrun färg, låt den svalna något innan servering.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift