Till helgen ska vi ha dopp i grytan och då blir det brödbak innan, flera år har jag bakat antingen rågkakor eller andra sorters bröd men nu i ör blir det en vanlig limpa med smak av pomerans. Receptet hittade jag på recepten.se och hela lägenheten doftar just nu underbart. Receptet innehåller väldigt lite jäst för att degen ska få jäsa länge och utveckla mer smak, det är inget bröd man slänger ihop lite snabbt utan man måste låta degen jäsa ordentligt. Jag jäste degen totalt 3 timmar innan det gräddades, först 2 timmar för att degen skulle dubbla i storlek och sedan 1 timme när limpan är formad på en plåt. Jag gjorde degen på kall degvätska och det var relativt varmt i köket, annars hade nog jästiden blivit ännu längre.

25 gram jäst
25 gram smör, rumsvarmt
2 ½ dl mjölk
1 tsk salt
½ msk malda pomeransskal
1 ½ msk brödsirap
6-7 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och rör tills jästen lösts helt. Fortsätt köra maskinen och häll i sirap, smöret i minder kuber, pomeransskal och rågsikten (lite i taget). Häll i så mycket mjöl att degen släpper från bunken men fortfarande är mjuk och lite småkladdig. Häll i saltet och knåda degen i 5-6 minuter till. Låt degen jäs under bakduk eller plastfolie tills den har dubblat i storlek eller ännu hellre tills den blir 2 ½ gånger större.

Ta upp degen på ett bakbord och knåda den, fora den sedan till en avlång limpa (degen kommer i sista jäsningen inte växa på längden utan bara på bredden) och lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
Lägg en handduk över och låt jäsa till dubbelstorlek (45-60 minuter).

Sätt ugnen på 175° efter 30 minuter och grädda sedan brödet i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Kolla med en termometer så innertemperaturen är 96-98°

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift