Jag letade efter lite nya recept att testa på sockerkakor och hittade detta som låt helt underbart speciellt på engelska Lemon poppyseed cake. Receptet hittade jag på brinkenbakar.se som drivs av Emma Brink Rask, där kommer jag att leta fler gånger för det fanns massvis med intressanta saker att testa. Jag valde en större form från Nordic ware så jag dubblade hennes recept och jag valde att strunta i glasyren då jag gillade den som den var när den kom ut ur ugnen.

230 gram smör, rumsvarmt
280 gram strösocker (3 dl)
4 ägg
4 msk citronsaft
Rivet skal från en citron
2,4 dl buttermilk (2,4 dl grädde + 2 msk citronsaft)
340 gram vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
2 tsk vaniljpulver (eller 4 tsk vaniljsocker)
4 matskedar vallmofrön

Sätt ugnen på 170° varmluft (190° vanlig ugn), blanda grädde och citronsaft i en skål, rör om och låt stå i 10 minuter. Smöra och bröa en stor form.

Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljpulver/vaniljsocker i en skål. Vispa smör och sockret i 5 minuter så det blir riktigt vitt och fluffigt, tillsätt äggen ett i taget under medelhög vispning. Tillsätt citronsaften och zesten, tillsätt de torra ingredienserna och buttermilken i omgångar under vispning på lästa hastigheten. Smeten blir tjock och ska inte röras om i onödan. Häll till sist i vallmofröna och häll (jag fick skeda i den) smeten i formen.

Grädda i cirka 20-25 minuter, kolla med provsticka. Jag fick köra denna 15 minuter längre.

Låt kakan svalna i formen i 10-15 minuter innan den stjälps upp på en tallrik, låt den vila tills den är precis ljummen innan den serveras.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift