För att bredda våra vyer lite mer blev det ingen standard tacos i fredags utan istället Carnitas idag, vad är då carnitas? Carnitas betyder ”små bitar kött” och det är en mexikansk rätt som i tillagningen påminner om pulled pork. Fläskkarré som tillagas på låg värme under 3-4 timmar och som ger en helt underbar saftig och smakrik köttbit som delas i mindre bitar. Receptet hittade jag på vinia som säljer vin och öl men även lägger upp lite maträtter som passar till vissa viner.

Cirka 1 ½ kg fläskkarré i bit
1 gul lök
2 lagerblad
1 tsk torkad oregano
1 tsk mald kummin
1 tsk vitlökspulver
4 ½ dl vatten
2 msk färsk limejuice
1 apelsin

Sätt ugnen på 150 °, lägg fläskfilé, lök (halverad), lagerblad, oregano, kummin, vitlökspulver, 1 ½ tsk salt, 1 tsk peppar, vatten samt limejuice i en ugnsfast form med lock (gärna en gjutjärnsgryta med lock). Vätskan ska nästan täcka köttet, pressa apelsinen i grytan och lägg sedan ner skalen.
Koka på medium värme och låt puttra ett tag, sätt sedan in grytan i ugnen och tillaga köttet tills det går att dela med en gaffel. Detta tar cirka 2 ½ timme, vänd köttet efter cirka 1 timma.

Ta ut grytan ur ugnen och lyft försiktigt ur köttet med en hålslev och lägg i en skål. Avlägsna apelsinbitar, lök samt lagerblad från vätskan, höj värmen på spisen och koka ihop vätskan tills cirka 2 ½ dl kvarstår.
Sätt ugnen på grill och lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg över köttet till plåten och dela köttet med e gaffel i grova bitar. Häll över såsen, det ska inte bli blött. Sätt in plåten på högsta nivån i ugnen och låt grilla tills kanterna fått färg, ska inte bli bränt! Det tar cirka 5 minuter.

Servera med valfria tillbehör och varma tortillas.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift