Ett nytt recept på inlagd gurka som jag var tvungen att prova, fast det blev med3 ändringar mot det receptet jag hittade. Jag skivade gurkan så den blir lättare att få användning av, jag använde äppelcidervinäger och jag adderade lite senapsfrön då jag gillar det när jag gör inläggningar med gurka. Vi har en planta med frilandsgurka (kallas även Västeråsgurka) som växer lite bättre än de andra och som ger oss bra skörd redan, jag ville göra en snabb inläggning så inte gurkorna går till spillo. Jag hittade ett recept på sidan attlevasunt.se där frilandsgurka varvades med vitlök och dill och en lag kokades och hälldes på.

Cirka 1 kg frilandsgurkor
3 dl vitvinsvinäger (jag valde att använda äppelcidervinäger istället)
1 liter vatten
½ dl salt
5 skalade vitlöksklyftor
6-7 dillkvistar
1 tsk dillfrön

Lägg gurkorna i isvatten i diskhon eller en stor bunke, låt de ligga där i minst 1 timme. Sterilisera en 1 ½ liters glasburk eller 2 burkar på cirka 7 dl genom att först diska de noga och sedan låta de torka i ugnen (120 °) i 15 minuter. Koka upp vinäger, vatten och salt och låt sjuda ett par minuter.

Skiva gurkorna och fyll glasburk med gurka, vitlök och dill (både frön och stjälkar). Här hällda jag i lite senapsfrön innan den heta lagen skopades över. Sätt på lock med gummiring och låt svalna.

Låt stå minst ett par veckor innan den provsmakas (blir bättre om den får stå lite längre än så)

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift