Jag har testat lite olika versioner på tomatsås att använda till pizza, vissa har smakat bra andra mindre bra men ingen har varit så bra att jag har velat spara på det. I helgen hade barnen beställt pizza så jag fick leta igen efter en ny version att testa. Jag ville ha en tomatsås som inte skulle kokas utan hellre då mixad och som sedan får dra sig i kylskåpet. När jag hittade detta receptet på sidan italienskpizza.se och såg hur de totalt nördade in sig på pizza blev jag väldigt nyfiken. De börjar receptet med tips om vilken sorts tomat som passar bäst att använda i tomatsåsen och fortsätter i receptet med instruktionen att hälla ut tomatjuicen då den är av sämre kvalitet.

1 burk hela tomater (San Marzano eller Pelati)
3 gram havssalt
1 msk olivolja
6-7 blad färsk basilika
½ krm bakpulver

Öppna burken med tomater och häll ut tomatjuicen då den är gjord på tomater av lägre kvalitet, häll ner tomaterna tillsammans med övriga ingredienser i en skål. Bakpulvret används för att få bort lite av syrligheten från tomaterna. Det går även att använda sig av socker istället.
Blanda med mixer (eller för hand) tills önskad konsistens uppnås.

Häll tomatsåsen i en burk och förvara den i kylen tills du ska göra din pizza.