Varje helg bakar jag frallor till kommande veckans frukost på jobbet, jag föredrar att ha med frallor då det känns mer som en ordentlig frukost. Jag har plockat recepten jag använder från många olika bloggare men detta är första gången jag bakar frallor med havregrynsgröt som degvätska. Receptet hittade jag efter lite letande på Fredriks fika och konsistensen direkt ut från ugnen var riktigt bra, provsmakningen kommer att ske imorgon på jobbet.

2 ½ dl vatten
1 dl havregryn
2 ½ dl mjölk
50 g jäst
100 g rumsvarmt smör
1 msk honung
2 tsk salt
10-11 dl vetemjöl

Koka upp vatten med havregryn och låt sjuda en minut. Dra av från plattan och rör ner mjölken. Låt svalna till 37 grader. Smula jästen i en bunke, tillsätt degvätskan och rör tills jästen löst upp sig. Blanda ner rumsvarmt smör, honung, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta till en smidig deg som lossnar från kanterna av bunken, cirka 5 minuter i maskin eller 10 för hand. Täck bunken och låt jäsa 30 minuter.
Tippa upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda den lätt och dela i lagom stora delar till frallor (jag fick ut 15 ordentligt stora frallor. Täck plåtarna med bakduk och låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bröden med uppvispat ägg och skåra de på toppen.
Baka mitt i ugnen 10-12 minuter till bröden fått fin färg och känns lätta när du känner på dem. Låt svalna på galler.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift