En enkel men god potatisgratäng gjord på fast potatis som kokas i gräddmjölk innan den gratineras lite snabbt, passar perfekt till det mesta. Jag gör inte potatisgratäng så ofta som jag borde, hela familjen gillar potatisgratäng och det är lätt att göra med. Här kommer receptet från Köket.se och är upplagt av Nils Emil Ahlin som har massvis med recept på köke.se att bli inspirerad av. Denna rätt går ypperligt att förbereda fram till gratineringen om man vill spara tid när maten lagas.

10 potatisar (jag valde 1 kg mindre potatis istället)
½ liter gräddmjölk (50 % grädde och 50 % mjölk)
1 klyfta vitlök
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 250°, skär potatis i 1 centimeter tjocka skivor, jag använde min matberedare så de bliv lite tunnare än så. Koka dem sedan i gräddmjölk smaksatt med salt, peppar och pressad vitlök, koka på svag värme och rör om försiktigt då och då, i cirka 15 minuter.
Häll upp potatis och gräddmjölk i en ugnsform när den nästan är klar, strö över osten och gratinera i ugnen tills din potatisgratäng fått vacker färg, cirka 15 minuter.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift