Fortsatt bra tillgång på svenska äpplen i affärerna och jag har en förmåga att kanske köpa för mycket ibland. Vad kan man då göra där det går åt en stor mängd äpplen och man får något användbart tillbaka, jo man kokar mos. Det var fortsatt Aroma som fanns här hemma, ett äpple som är relativt sött i sig vilket fick mig att leta efter ett recept på osötat äppelmos. Efter lite letande hittade jag lite olika recept men det som verkade mest lockande hittade jag på Nordic Wellness där man utöver receptet får en förklaring till sockret i vanligt äppelmos och ersättningsalternativ. Men även då detta recept där äppelmoset kokas med kanelstång för lite mer smak.

1 ½ kg svenska äpplen
3 dl vatten
1 kanelstång

Skala, kärna ur och grovhacka äpplena, koka upp vattnet och lägg sedan i äppelbitarna och kanelstången. Koka tills bitarna blir mosiga, cirka 30 minuter. Ta ur kanelstången och mosa äppelbitarna grovt med en stavmixer eller förhand för äppelmos med lite bitar i.

Låt svalna, portionera upp i rena och tättslutande burkar och förvara i kylen i upp till en vecka. Övrigt mos kan frysas in i portionsförpackningar.