Detta recept hittade jag i mitt flöde på Instagram för ett tag sedan och jag tänkte direkt att det skulle passa perfekt att göra på nyårsafton. Jag brukar göra lite finare middag på nyår och försöker variera så det inte blir klyftpotatis eller hasselbackspotatis varje nyår. Här ugnsbakar man potatisen med kryddor blandat med panko och parmesan till något som smakar helt underbart. Jag använde paprikapulver, lite vitlök och oregano men jag tänker att man kan nog välja de kryddor man själv gillar eller som passar bra till den rätt potatisen ska ätas med. Receptet kommer från Helan Shabani och detta kommer jag att göra fler gånger.

600 gram potatis
100 gram smör
50 gram parmesan
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
½ dl panko

Kryddor
½ tsk paprikapulver
1 tsk oregano
1 tsk timjan
Chiliflakes
salt och peppar

Sätt ugnen på 225°, smält smöret och dela potatisen. I skärytan skåras ett mönster för att kryddor och panko ska kunna krypa in där. Häll det smälta smöret i en ugnsfast form, häll på parmesan, panko och de kryddor du har valt och blanda allt så hela ytan täcks. Placera potatisen med den skurna ytan neråt och häll över lite olivolja, pensla det över potatisen och häll på lite extra panko och parmesan. I filmen använder hon färdig riven parmesan, jag valde att riva egen parmesan.

Grädda potatisen mitt i ugnen i 30 minuter, kolla med en provsticka så de är färdiga innan de serveras.