Vi gör rätt ofta toast som ett alternativ till en snabb kvällsmat hemma hos oss och barnen gillar att äta rostat bröd. Jag har flertalet gånger testat olika recept på rostbröd, men resultatet har inte blivit vad jag tänkte mig. Detta receptet hittade jag för ett tag sedan hos Lindas bakskola och idag provbakade jag brödet. Jag gjorde en mindre ändring och bakade det med kall degvätska så receptet jag skriver upp kommer att skilja sig lite i jästid. Resultatet blev klart över förväntan, mjuka fina limpor som doftar underbart, de kommer att provas i kväll och smakar de så gott som de doftar har vi ett nytt recept att spara på i familjen.

25 gram jäst
5 dl kallt vatten
2 msk strösocker
2 msk rapsolja
2 tsk salt
10-12 dl vetemjöl

1 ägg
Ljusa och blå vallmofrön

Smula jästen i en bunke och häll på vattnet, blanda tills jästen lösts upp. Rör ner socker, salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. När degen är smidig och lossnar från bunken räcker det med mjöl, fortsätt knåda degen med maskin i några minuter så glutentrådarna blir starka och brödet luftigt. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 90 minuter.

Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela degen i två delar. Forma degbitarna till två släta limpor och lägg de i två brödformar på 1 ½ liter med bakplåtspapper i. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö på vallmofrön. Låt limporna jäsa under bakduk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250° cirka 10 minuter innan limporna jäst färdigt, när du sätter in limporna sänker du värmen till 200° och gräddar limporna längst ner i ugnen i 30 – 35 minuter. Låt limporna svalna i formarna, brödet kan med fördel skivas innan det fryses in.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift