Jag fick tips om dessa frallor för ett tag sedan av en vän, härliga lättbakade frallor med bra smak och lite surdegskänsla. Igår satte jag degen och i morse bakades de ut och resultatet blev riktigt bra, barnen gillade de även då de inte brukar gilla bröd eller frallor med hård skorpa. En fralla jag säkert kommer att göra igen, det skadar inte att ha lite olika versioner att baka för att kunna variera utbudet av bröd här hemma. Receptet kommer från nyhetsmorgon och det finns på köket.se

3 gram jäst
350 gram kallt vatten (3 ½ dl)
330 gram rågsikt (6 dl)
120 gram vetemjöl special (2 dl)
30 gram honung (1 ½ msk)
8-10 gram salt (1 ½ tsk)

Rör ihop alla ingredienser till en deg i en bunke, degen behöver inte knådas utan bara röras tills den precis går ihop. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt den jäsa i rumstemperatur i cirka 8 timmar

Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord, vik ihop degen till ett paket, stör på lite mjöl och täck med bakduk. Låt jäsa i 30-50 minuter (beroende på hur varmt det är och hur bråttom du har). Sätt ugnen på 250° i god tid innan frallorna ska in (minst 30 minuter innan).

Dela degen i bitar med en degskrapa eller stekspade och lägg de med den mjölade sidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen tills frallorna har fått ordentligt med färg (12-15 minuter) och låt de svalna på galler.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift