Söndag igen och dags att baka nya frallor till frukosten på jobbet till veckan som kommer, jag hade inget nytt recept på lager utan började söka lite planlöst på Google. Efter en stund ramlade jag in på Lindas bakskola som jag ofta gör när det är bröd som ska bakas. Det som lockade med detta receptet är att det bakas på rapsolja istället för smör och att det innehåller havregryn. Resultatet blev väldigt fina runda frallor som vid första anblick såg ut att kunna vara bakade på det lokala bageriet. Jag gjorde en liten ändring i receptet och bakade frallorna som jag oftast gör på kall degvätska.

25 gram jäst
6 dl kallt vatten
3 dl havregryn
2 tsk salt
3 msk rapsolja
10-11 dl vetemjöl (eller rågsikt)

Smula ner jästen i en bunke, häll på vattnet och rör om tills jästen har lösts sig. Häll i havregryn, rör om och låt det stå i cirka 5 minuter.
Tillsätt salt, rapsilja och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter. Låt sedan degen jäsa under bakduk till dubbel storlek.

Knåda ihop degen på ett mjölat bakbord, rulla degen i vetemjöl och dela den i 15 delar. Forma runda frallor av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bröden med vatten och strö över havregryn, låt frallorna jäsa i 30 minuter. Sätt på ugnen på 250° efter 15 minuter.

Grädda frallorna mitt i ugnen i 13-15 minuter och låt de sedan svalna på plåten.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift