Imorgon är det lucia och hela familjen är ledig och hemma så vi kommer att ha en mysmorgon med luciamorgon, frukost och så klart saffransbullar/lussekatter. Vi har kvar lussekatter i frysen men jag tänkte att vi skulle ha två olika och lyxa till det lite extra. Dessa underbara mjuka smakrika saffranssnurror med vaniljfyllning hittade jag hos Fredrik Nylén och hans blogg Fredriks fika. Jag älskar att baka med saffran och ska det vara bullar till lucia finns det inget annat alternativ än härligt gula smakrika saffransbullar, som vanligt valde jag att gör degen på kall degvätska och skriver upp ändringen här.

5 dl mjölk
50 gram jäst
1 gram saffran
1 dl strösocker
780 gram vetemjöl (jag valde Manitoba cream från Ramlösa kvarn)
150 gram rumsvarmt smör

Fyllning
150 gram rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
1 dl strösocker

Pensling
1 dl vatten
1 dl strösocker
Pärlsocker

Smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om tills jästen lösts helt. Mortla saffran med lite socker, blanda i saffransblandningen, socker, salt och vetemjöl i degvätskan. Arbeta in det rumsvarma smöret i degen och knåda den i 5 minuter med maskin eller 10 för hand. Degen är lite kladdig i detta läget men blir precis lagom nr den har jäst färdigt. Täck över bunken med plastfolie och låt en jäsa till dubbel storlek.

Under tiden som degen jäser blandas fyllningen.

Kavla ut degen till en stor rektangel på ett lätt mjölat bakbord, bre på fyllningen och vik ihop långsida mot långsida. Skär 24 strimlor i degen som tvinnas och snos ihop till en knut med änden underst. Placera bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt de jäsa övertäckta i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225° efter halva jästiden.

Grädda bullarna i 8-10 minuter, koka upp vatten och socker tills sockret har lösts sig. Pensla sockerlösningen på bullarna direkt när de kommer ur ugnen och strö sedan på pärlsocker. Låt de svalna på ett galler.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift