Rensning i kyl och frys fick bli temat på dagens middag och med köttfärs, potatis, en slatt crèam fraiche och riven ost blev sökande på recept loite begränsat. Men hos Madame Edith hittade jag detta guldkorn som blev en helt underbar rätt som vi kommer att laga fler gånger. Att ibland kunna laga mat efter de saker man har kvar i kylskåpet som kanske om några dagar hade fått åka i komposten ser jag som en väldigt klimatsmart lösning.

Drygt 1 kg potatis
500 gram köttfärs
3 vitlöksklyftor
3 dl crèam fraiche
1 ½ dl tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl grädde
Riven ost

Sätt ugnen på 225°, skala och skiva potatisen, fräs köttfärsen smulig. Pressa ner vitlök i köttfärsen och rör därefter ner crèam fraiche,, tomatpuré och sambal oelek. Värm upp och se till att allt blandas, lägg i buljongtärningen och låt den smälta in i såsen. Låt såsen koka ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
Lägg ett lager potatis i botten på en smord ugnsfast form, salta på potatisen och täck med ett lager köttfärssås. Varva tills allt är slut, häll på vispgrädden och toppa med riven ost (jag blandade osten och vispgrädden innan jag hällde den över rätten.

Grädda i 30-40minuter, kolla med provsticka så potatisen är klar.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift