Jag följer Lindas bak- och matskola på nätet och för några veckor sedan såg jag dessa frallor i hennes flöde, idag var det dags att baka frallor att ha till frukosten på jobbet kommande vecka. Jag kom då att tänka på dessa som jag bara var tvungen att prova, jag brukar baka frallor på vetemjöl men dessa gjordes på bara rågsikt och blev riktigt fina och välsmakande. Det finns ett par till recept som jag har liggandes från hennes blogg som jag kommer att testa under kommande veckor.

50 gram jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
¾ dl rapsolja
13-14 dl rågsikt

Smula ner jästen i en bunke, värm mjölken så den blir finger varm och häll den i bunken, rör om tills jästen lösts upp helt. Häll i olja och rågsikt (lite i taget) och blanda ihop allt till en smidig deg, låt degen knådas i 5 minuter häll sedan i saltet och låt degen knådas lika länge igen. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa i cirka 40 minuter (till dubbel storlek)

Sätt ugnen på 250°, forma cirka 20 runda frallor och lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och tryck hål i de med baksidan av en träslev. Låt de sedan jäsa under bakduk i cirka 25 minuter.

Grädda frallorna mitt i ugnen i cirka 15 minuter, låt de svalna på galler.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift