Återigen en gryta med kalkonfärs, denna gången med färska champinjoner och bacon, smaksatt med fond, gul lök, vitlök och dijonsenap. Maträtten är en jag har filat på ett tag och testat i lite olika varianter innan, nu börjar bitarna falla på plats och smaken är helt perfekt. Det är väldigt lite fett i denna då jag började steka bacon och lök tillsammans utan smör i gjutjärnsgrytan, sedan adderades fler ingredienser och fortfarande var det fettet från baconet som allt stektes i.

500 gram kalkonfärs
300 gram färska champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 paket bacon
3 dl vatten
2 dl grädde
1 msk dijonsenap
1 msk soja
½ msk paprikapulver

Kvarta eller halvera champinjonerna, hacka gul lök och vitlök fint, skär bacon i centimeterstora bitar. Sätt gjutjärnsgrytan på spisen och hetta upp den på hög värme, dela bacon rätt ner i grytan och häll sedan på den hacka gula löken. När löken blivit genomskinlig och lite mjuk hälls champinjoner och vitlök i. Fortsätt stek tills champinjonerna har vätskat ur sig vätskan, fördela i färsen. Hacka inte sönder färsen utan låt den stekas i lite större bitar. När allt fått lite färg hälls soja, paprikapulver och dijonsenap i innan vatten hälls över. Låt koka upp och sjuda några minuter, häll i grädden och smaka sedan av med salt och peppar.

Låt grytan koka ihop och reduceras lite så du får önskad konsistens på såsen, servera med ris, gelé och inlagd gurka.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift