Eller som de kallades på Allas där jag hittade de Mammas goda ostfrallor. Ostfrallor är en av mina absoluta favoriter och när jag hittade detta receptet där det är riven ost i degen var jag bara tvungen att testa. Min vana trogen gjorde jag degen på kall degvätska och skriver om receptet lite efter de ändringar jag gjorde. Jag använde bara vanligt vetemjöl och som sötningsmedel blev det honung. Resultatet blev en härligt mjuk fralla med underbar smak, jag använde Gouda ost då det var den jag hade hemma. Denna kommer att bakas fler gånger, utan tvekan!

13 dl vetemjöl (alternativt 9 dl vetemjöl och 4 dl finmalt rågmjöl)
4 dl riven ost (2 ½ dl till degen och resten att strö över)
50 gram jäst
50 gram smör, rumstempererat
5 dl mjölk
2 msk brödsirap (eller honung)
1 tsk salt

Smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör tills jästen har lösts upp. Skör smöret i små kuber och häll i det tillsammans med sirap/honung. Häll i salt, ost och det mesta av mjölet (lite i taget i slutet) tills degen släpper från bunken. Kör maskinen 5-7 minuter för att få bra glutentrådar i degen. Täck bunken med en bakduk eller folie och låt degen jäsa till dubbel storlek.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Varje del delas i 8-12 bitar (beroende på hur stora man vill ha frallorna) som rullas till bollar. Bollarna placeras på en plåt med bakplåtspapper som sedan täcks med en bakduk och får jäsa i ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 250°, vispa upp ett ägg och pensla bullarna, strö över den kvarvarande osten och grädda frallorna mitt i ugnen i cirka 8 minuter.

Låt frallorna kallna på ett galler.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift