En av barnens absoluta favoriter är köttfärssås, men jag har inte haft något bra recept utan bara slängt ihop vad som finns i skafferiet när jag väl gör köttfärssåsen. Denna gången tänkte jag istället utgår från de grundingredienser jag använder och sedan söka inspiration från olika matbloggar och mattidningar för att försöka göra min egna ultimata köttfärssås.

500 gram köttfärs
2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 burk krossade tomater
2 dl grädde
1 burk champinjoner
1 msk kalvfond
Salt
vitpeppar
Cayennepeppar
Soja

Skala morötterna och riv de på ett rivjärn, hacka lök och paprika i lagom stora bitar. Värm en gjutjärnsgryta (eller annan gryta) och frän morötter, lök och paprika på medelvärme tills de blir lite mjuka. Finfördela köttfärsen och häll i den, stek en stund under omrörning så färsen med får färg. Häll i de krossade tomaterna, grädde, svamp och häll på vatten så det mer ser ut som soppa än köttfärssås. Köttfärssåsen ska småkoka i 2 – 3 timmar så vattnet reduceras efter hand. Låt allt koka upp och häll i kalvfond och soja, smaka av och krydda efter eget behag med salt, vitpeppar och cayennepeppar.

Låt stå och småputtra på låg värme i minst 2 – 3 timmar, rör om och kolla till den då och då.