Denna tårtan blev verkligen inte som jag hade tänkt mig, det skulle varit en chocolate drip cake men med en vanlig tårta under utan chokladbotten. Tyvärr gjorde jag misstaget att värma chokladganachen för mycket så den rann bara av tårtan och fick med sig en del av smörkrämen. Vi fick räddat den så gott det gick och istället blev det en chokladmarmorerad tårta som smakade utsökt. Grunden var som vanligt den som kallas 3-lika från Sockerrus som jag nästan uteslutande använder, smörkrämen hittade jag på SandraMarias.com och chokladganachen hittade jag på Arla.

Tårtbotten enligt receptet 3-lika

Fyllning
Vaniljkräm
Mosade bananer blandat med jordgubbsylt

Smörkräm
150 gram mjukt smör
3 dl florsocker (eller så mycket som krävs tills konsistensen är rätt)
½ dl kokhett vatten
1 msk vaniljsocker
Röd hushållsfärg (valfritt)

Ganache
200 gram mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde
1 msk smör

Dekoration
125 gram hallon

Baka tårtbotten en dag innan tårtan ska serveras enligt receptet, låt den svalna ordentligt och skär den sedan i tre lika höga delar. Blanda ihop vaniljkräm till bra konsistens och mosa 2 bananer och blanda ut de med ett par matskedar jordgubbssylt.
Jag brukar lägga den del av tårtbotten som var överst i formen som botten, sedan på med fyllningen (jag brukar ha vaniljkrämen längst ner), lägg på mitten delen och sedan banan och jordgubbssylten innan toppen läggs på. Jag använder alltid den delen som varit längst ner mot botten av formen till toppen då den är den mest plana och raka.

Sätt tårtan i kylen i minst 12 timmar både för att den ska sätta sig och för att fyllningen ska sjunka in i botten ordentligt.

Koka upp vatten (mer än en halv deciliter), vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll i lite kokande vatten (blandad med hushållsfärg om du vill färga smörkrämen) i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens (den ska vara bredbar och inte för lös). Vispa i cirka 10 minuter totalt. Om krämen är för lös tillsätts mer florsocker, om den är för hård kokhett vatten.

Ta fram tårtan och bred ett tunt lager smörkräm över hela tårtan och ställ in den i kylen en stund igen. detta gör att alla eventuella smulor fastnar i smörkrämen och du får en smulfri yta på tårtan senare. Bred på ett rikligt lager smörkräm och jämna till den så bra det bara går och sätt i tårtan i kylen igen.

Hacka chokladen grovt, koka upp grädden i en kastrull och ta den av värmen. Vänd ner chokladen och rör tills den har smält, tillsätt smöret och rör till en jämn smet.

Här gjorde jag felet då jag inte lät ganachen svalna lite, jag trodde den skulle stelna fortare än den gjorde och hällde på den för tidigt på tårtan. Med hjälp av tårtspatel och stekspade fick vi räddat delar av smörkrämen som dock blev marmorerad av ganachen. Slutresultatet blev inte den tårtan som var planerad, men den var god och tog slut på kalaset och det är ju det som är viktigast.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift