Söndagar för mig är ofta en dag då jag lagar en del extra maträtter som blir matlådor till jobbet veckan efter. För att få det att gå smidigt blir det ofta grytor, pasta med sås eller något med köttfärs. Detta receptet hittade jag hos en av mina absoluta favoritbloggar Zeinas kitchen. Den var lätt att laga och doften som spred sig i lägenheten var helt underbar.

800 gram köttfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
2 tsk paprikapulver
3-4 msk tomatpuré
400 gram krossad tomat
0,5 dl vatten

3 dl crème fraiche
150 gram riven ost (jag hade cheddar)
Ca 10-12 st cocktailtomater
Färsk basilika

Hacka löken i tärningar, hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Vänd i köttfärs och stek tills allt får färg. Tillsätt riven/pressad vitlök, oregano, paprikapulver, tomatpuré och stek allting under omrörning i cirka 4-5 minuter. Vänd i krossad tomat, lite vatten, krydda med salt och peppar och låt såsen puttra under lock i 15-20 minuter.

Värm ugnen till 200°, häll köttfärssåsen i en ugnsform, dela cocktailtomater i halvor. Bred crème fraiche jämnt över hela färsen. Enklaste sättet att få crème fraiche bredbar är att först lägga den i en liten skål, rör runt den med en sked, den blir lite lösare i konsistensen då. Strö sedan ost på crème fraichen och avsluta med att toppa med tomat. Baka mitt i ugnen i 15 minuter. Garnera med färska basilikablad och servera med önskat tillbehör.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift