Denna rabarberkaka hittade jag på heavenly cupcake och den var så lockande att jag bara var tvungen att baka den, det blir jobbarkompisarna som kommer att få smaka på den imorgon till fikat på eftermiddagen. Vi var och plockade rabarber i går och fick med oss rätt mycket hem, en del har vi redan fryst in för att använda till hösten och resten ska användas i bakverk och annat under veckan.

2 ägg
2 dl strösocker
50gram smör
1 dl mjölk
2 ¾ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
½ liter rabarber
2 msk potatismjöl
½ dl strösocker

Sätt ugnen på 175°, smöra och bröa en sockerkaksform, smält smöret och låt det svalna lite, skölj och skiva rabarbern. Blanda de med potatismjöl och socker.
Vispa ägg och socker länge så det blir vitt och poröst. Häll mjölken i smöret och häll den sedan i äggsmeten under vispning.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver, vänd försiktigt ner det i äggsmeten. Man ska inte vispa ner mjölet då kan kakan misslyckas. Stöt kardemummakärnor till ett fint pulver och tillsätt dem tillsammans med rabarbern. Ta inte med vätskan som eventuellt har bildats utan försök fiska upp bitarna och bara tillsätta dem. Rör samman allt så att det blandar sig ordentligt och häll sedan smeten i formen.

Grädda i cirka 35 minuter, pröva med sticka så att kakan är klar innan du tar ut den. Servera kakan avsvalnad, sikta eventuellt över lite florsocker.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift