Ibland måste man bara lyxa till det även en tisdag i mars, speciellt idag när det helt plötsligt började snöa… Kladdkaka gör vi relativt ofta då hela familjen gillar det, denna fick en liten fin touch med ett knäckigt toscatäcke på toppen. Kanske lite i sötaste laget men det betyder ju mest att man äter inte så mycket av den. Kanske ska testa med lite havssalt i toscan en annan gång. Receptet kommer från Fredriks fika.

15 gram smör
2 ½ dl strösocker
1 dl kakao
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tosca
75 gram smör
¾ dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
175 gram mandel/mandelspån

Sätt ugnen på 175°, smörj en springform på cirka 20 cm i diameter, smält smöret i en kastrull. rör ner strösocker och kakao och knäck sedan i ett ägg i taget. Avsluta med att rör ner vetemjölet och häll sedan smeten i formen.
Blanda alla ingredienser utan mandeln i en kastrull, koka upp och låt sjuda 1 någon minut. Hacka mandlarna grovt, jag valde mandelspån istället) och rör ner i toscan. Fördela toscan över kakan och grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Skaka lätt på formen i ugnen, mitten ska inte dallra när kakan är klar.

Låt kakan vila i 10 minuter i formen innan du tar loss formen och lägger kladdkakan på ett serveringsfat.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift