Våra döttrar älskar att hjälpa till när jag bakar, äldsta älskar att knäcka ägg och häll i mjöl när jag bakar kakor och lilla älskar att rulla bullar och baka ut frallor. Det är underbart att ha hjälp i köket och samtidigt hoppas jag de lär sig lite av det jag visar för dem. Nu under veckan som gick kom äldsta dottern och vill leta upp recept på kladdkaka att baka till helgen, efter lite letande hittade vi denna på Tasteline som Mia Öhrn har lagt upp. Satsen är lite större än en normalsats så kladdkakan blir lite högre än vad man kanske är van vid, därav namnet kladdkaka grande. Receptet kommer från boken ”Bästa kladdkakorna

150 gram smör
3 ägg
3 dl strösocker
3 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt

Klä botten av en form (cirka 22 cm i diameter) med bakplåtspapper (jag smörade och bröade kanten för att vara säker på att få ut kladdkakan hel) och sätt ugnen på 200° över och undervärme.
Smält smöret försiktigt, vispa ihop ägg och strösocker lätt och rör sedan ner smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke, sikta ner det i smeten och rör ner det med en slickepott.

Häll smeten i formen och grädda kladdkakan i nedre delen av ugnen i cirka 12 minuter. Lossa kakan från formen och njut av den nygräddad och lite lagom varm med lättvispad grädde eller glass.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift