Det finns ett recept på pizzadeg redan här i bloggen, men jag kände att jag skulle utveckla det receptet lite eller försöka hitta ett annat som gav bättre pizzadeg. Degen som jag gjort innan är lite svår att kavla riktigt tunn och jäser upp lite i ugnen så det blir nästan lite pan pizza av den degen. Det mesta av brödet jag bakar gör jag med kall degvätska och tänkte väva in det även i pizzabotten, jag kollade runt på lite forum och sökte runt på nätet och hittade ett recept på bloggen i Köket med Anders. I inlägget tipsar Anders om en mjölsort som heter Tipo”00″ från Ramlösa kvarn som även jag testade till detta receptet, Degen blev lättarbetad, lätt att kavla tunt och förblev tunn under gräddningen och sedan smakade den jättegott. Receptet är på 7 gram jäst och av det blir det två pizzor stora som en vanlig ugnsplåt vilket känns som väldigt bra gjort med så lite jäst.

7 gram jäst
3 dl kallt vatten
500 gram Tipo”00″ mjöl
2 msk olivolja
½ msk salt
2 tsk strösocker

Häll i jäst och vatten och blanda tills jästen lösts upp, häll i resterande ingredienser och blanda ihop allt och kör sedan maskinen i 10 minuter. Degen ska vara klibbig men släppa lätt från kanten. Dela degen i 2 – 4 delar och runddriv dom så de blir spänstiga.Lägg bollarna på en mjölad bricka med ganska stort mellanrum (de jäser ganska mycket) och pensla med lite olivolja så att plastfolien inte fastnar i degen. Jag valde att göra två bitar som jag runddrev och la i mjölade dessertskålar som var mjölade på insidan.
Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet i minst 12 timmar, gärna mer (spänn inte plastfolien för mycket över degen då den kommer att jäsa rätt mycket)

Baka ut pizzorna på ett mjölat bakbord, försök trycka ut pizzorna som pizzabagare eller kavla ut de med en kavel. Gör pizzorna riktigt tunna, man ska nästan kunna se igenom dom.
Lägg på det du vill ha på pizzorna, börja alltid med tomatsås och riven ost.

Kör pizzorna i cirka 5 minuter i så hög värme ugnen tillåter, använd gärna pizzasten för att få en fin knaprig botten.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift