En härlig klassiker som ser väldigt svår och lyxig ut men som i verkligheten är väldigt lätt att baka och lätt att få ett bra resultat. Det finns en uppsjö olika recept att använda och mitt recept jag hade letat upp från början har försvunnit, det jag kom ihåg var att det skulle vara både marsanpulver för kokning och Maizena majsstärkelse i det. Efter en bra stunds letande hittade jag en version av receptet hos Bambi, hallonen som fanns i detta byttes snabbt ut mot mandariner för att få till det som jag tycker är den klassiska versionen av Budapestrulle.

6 äggvitor
4 dl strösocker
150 gram hasselnötter
½ dl Maizena majsstärkelse
½ dl marsanpulver för kokning

4 dl grädde
1 burk mandariner
50 gram choklad

Sätt ugnen på 175°, mixa hasselnötterna lite grovt i en mixer och vispa äggvitorna till ett fast skum (det ska gå att vända bunken uppochner utan att äggvitorna rinner ut). Blanda i sockret lite i taget under vispning, blanda hasselnötter, majsstärkelse och marsanpulver i en annan bunke och vänd sedan försiktigt ner den i marängsmeten.
Spritsa ut smeten i långa rader bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 15 – 20 minuter.

Låt botten svalna lite och vänd sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper med hjälp av en plåt.

Vispa grädden och öppna mandarinburken, ta ut 10 fina mandariner och spara till garnering. Bred ut grädden (spara lite till garnering) och sprid ut mandarinerna över hela. Rulla ihop den till en fast rulle och placera den på ett fat eller en skärbräda.
Smält chokladen i vattenbad och ringa den över rullen, klicka 10 gräddtoppar på ovansidan och toppa med en mandarinklyfta på varje.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift