Nu när fälten fylls av solmogna jordgubbar kan det vara bra att antingen åka på självplock eller passa på när butikerna sänker priserna. Saft har jag aldrig kokat och den blev riktigt god och hela lägenheten doftar av underbar jordgubbssaft, resterna blev det sen även jordgubbssylt.

1 kg jordgubbar
6 dl vatten
5 dl strösocker
saften från en ½ citron

Skölj och rensa jordgubbarna, häll de i en kastrull och slå på vattnet. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Mosa bären med en gaffel eller potatisstöt när de kokar. Häll allt i en saftsil och låt det rinna av så mycket vätska som det går under 45 minuter. OBS Släng inte moset som blir kvar i silduken! Koka sedan upp saften och tillsätt strösocker och citronsaften, låt sjuda i 10 minuter samtidigt som du skummar av saften hela tiden.
Häll upp på väl rengjorda och varma flaskor, förslut genast och låt svalna.

Blanda moset från silduken med lika stor mängd syltsocker och koka upp i en kastrull. Låt koka i 2 minuter och häll sedan upp på väl rengjorde varma burkar.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift