Efter en veckas semester börjar jobbet imorgon igen och jag hade inga frallor i frysen till frukosten på jobbet. Vad göra… Kollade runt lite bland de olika recept jag har sparat och hittade rätt snabbt dessa från Victorias provkök. Ändrade till kalljäst deg och resultatet blev verkligen fluffiga välsmakande frallor som kommer att bakas många gånger framöver.

40 gram jäst
5 dl kallt vatten
½ dl naturell rapsolja
2 tsk salt
2 msk mjuk eller flytande honung
1 dl (50 gram) fint rågmjöl
9 1/2 (570 gram) vetemjöl

Smula jästen i en bunke, häll över kallt vatten och rör så jästen löses upp. Tillsätt olja, sedan salt, honung och rågmjöl. Rör och och tillsätt till sist mjölet (lite åt gången) tills du får en fin lite kletig deg (tar du med fingret ska degen fasta och följa med en bit innan den släpper). Ta inte i för mycket mjöl för hemligheten till fina bröd är mindre mjöl.

Låt degen jäsa ca 30-40 minuter under bakduk. Häll sedan ut degen på ett väl mjölat bakbord. Strö mjöl på degen och på händerna och vik ihop degen lätt, knåda inte degen. Vik degen som en limpa och skär lagom stora bitar som du viker ihop till slarviga frallor. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper mjöla bröden och skär ytliga snitt i bröden. Sätt ugnen på 250° och låt frallorna jäsa i cirka 20 minuter under bakduk.

Sätt in i ugnen ca 10 minuter, bröden ska få fin färg håll koll på bröden för alla ugnar är olika

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift