Croissanter är frasiga och luftiga smördegsknyten som kan vara lite svåra att baka hemma så de flesta köper färdiga i butik. Jag kände att jag ville testa att baka egna för att kunna göra en riktig lyxfrukost ibland. Detta receptet hittade jag på alltommat.se med en massa bilder på hur man går tillväga, dessa går att frysa in när de är färdigjästa för att sedan bara bakas av i cirka 15 minuter innan man ska äta de. Det krävs en del planering då degen ska kavlas ut, vikas och kylas i flera omgångar, men det är väl värt att testa baka de.

25 gram jäst
3 dl kallt vatten
½ dl strösocker
1 ½ tsk salt
480 gram vetemjöl special
200 gram smör
1 ägg

Blanda jäst och vatten i en degskål och rör om så att jästen löser sig. Blanda ner socker, salt och mjölet, lite i taget, till en smidig deg och arbeta den cirka 10 minuter i maskin. Lägg degen i en oljad skål, täck med plast och ställ den i kylen i 2 timmar.

Ta fram smöret från kylen och skiva, kleta, bre ut smöret på ett bakplåtspapper till en 15 x 20 cm jämntjock platta.
Kavla ut degen på ett mjölat bord till en rektangel på 40 x 20 cm och placera smöret mitt på degen. vik över kanterna in mot mitten och vik sedan ihop allt till en platt rulle. Vira bakplåtspapper om degen och låt den vila i kylen i ½ – 1 timme.

Ta ut den kalla smörfyllda platta rullen och kavla ut den till en rektangel på 40 x 20 cm igen. Kavla inte för hårt utan lätt på handen så inte degen går sönder, vik ihop degen precis som innan, vira in den i bakplåtspapper och sätt in den i kylen. Detta moment ska göras enligt instruktionen ungefär 4 gånger, jag har läst minst 6 gånger innan så jag gjorde 6 vikningar. Efter sjätte vikningen lät jag degen vila i kylen över natten då tiden sprang iväg för mig.

Ta fram degen och kavla ut den till en tunn rektangel på 60 x 30 cm, dela degen längs med mitten så det blir två remsor som är 60 x 15 cm. Det är viktigt att degen förblir kall så den delen jag inte arbetade med i detta läget la jag bakplåtspapper över och sedan några kylklampar.
Skär längden som spetsiga trianglar och ta en triangel i taget, drag ut den i basen så den blir mer likt Eiffeltornet än en spetsig triangel. Rulla ihop den till en spole, börja med basen och se till att spetsen hamnar under rullen så den hålls på plats. Böj ändarna åt samma håll så det blir en fin svängd croissant. Gör så med alla trianglarna och lägg de på plåt med bakplåtspapper, låt de sedan vila i rumstemperatur. Jäsningen kommer att ta lång tid (upp mot 2 timmar får man räkna med) så det är en bra idé att hålla de fuktiga. Under bakduken la jag ett fuktigt utkramat bakplåtspapper för att de inte skulle torka ut under jäsningen.

Värm ugnen till 200°, pensla croissanterna med uppvispat ägg och grädda de tills de fått fin gyllenbrun färg, 10 – 15 minuter och låt de sedan svalna på galler.
Jag fick ihop 2 plåtar med croissanter så den ena åkte in i frysen för styckfrysning direkt efter de hade jäst färdigt. Packa om de i påsar när de är frysta och baka av de i 200° i 10 – 15 minuter

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift