Polarkaka köper vi ibland för att lyxa till frukosten på helgen, barnen gillar verkligen dem och de är lätta att göra fina med sallad, tomat, gurka och andra pålägg. Jag hittade detta receptet i helgen på Lindas bak- & matskola och jag kunde inte motstå att prova receptet. Vanan trogen valde jag att göra degen på kall degvätska och skriver ingen tid på jäsningen, se originalreceptet för degvätska på 37°. Yngsta dottern ville hjälpa till så en del blev mer runda och en del blev lite mer ovala, men vad gör det? Jag älskar att hon vill vara med och baka och som en nyfiken 5-åring kommer hon ibland och vill att vi ska baka. Hon lär sig mer och mer varje gång vi bakar tillsammans och hon är riktigt bra på att hjälpa till.

50 gram jäst
6 dl mjölk, kylskåpskall
50 gram smör, rumstempererat
¾ dl ljus sirap
2 tsk salt
14-15 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke, häll på jästen och rör om tills den lösts upp helt. Tillsätt smör, sirap och rågsikt lite i taget i slutet och blanda ihop till en smidig deg. Knåda den ett par minuter och häll sedan i saltet, fortsätt knåda i minst fem minuter till och låt sedan degen jäsa till dubbel storlek.

Dela degen i 14 lika stora bitar, forma dem till runda bollar och platta till dem på ett mjölat bakbord. Kavla ut de till rundlar (cirka 1 cm tjocka), kavla sista varvet med en kruskavel (eller nagga tätt med en gaffel). Kavla ganska hårt så det blir ett djupt mönster. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och låt de jäsa underbakduk i cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 250°, min går bara till 225° så jag fick grädda de på den värmen.

Grädda bröden mitt i ugnen i 8-9 minuter eller tills de för en gyllenen färg, låt de svalna på ett galler under bakplåt.