Ett nytt försök att baka brioche där jag gjorde missen att ha temperaturen i ugnen lite för högt så ytan blev lite för mörk i min smak. Smaken i brödet blev trots detta helt underbart, jag kommer definitivt att baka detta bröd flera gånger. Idag testade jag att göra en vanlig limpa och en flätad, den flätade jäste upp ordentligt och blev perfekt. Receptet hittade jag på hemtrevligt.se och det kommer från ICAkuriren.

25 gram jäst
1 ½ dl mjölk
3 ägg
570 gram vetemjöl
½ dl strösocker
½ tsk salt
200 gram smör, rumstempererat

Smula ner jästen i en degbunke, häll på den kalla mjölken och rör tills jästen lösts upp. Blanda i äggen, de torra ingredienserna och till sist smöret delat i kuber/klickar. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5-10 minuter i maskinen eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek.

Smörj två limpformar som rymmer 1-1½ liter, dela degen i två delar och gör två limpor som läggs i formarna. Jag gjorde en som en vanlig limpa och en som en fläta. Låt de jäsa övertäckt i cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 200°.

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter, täck med bakplåtspapper om toppen börjar få för mycket färg.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift