Även i vissa delar av landet kallat bergis är ett ljust matbröd som kan bakas ut på flera olika sätt. Jag föredrar att fläta det då jag tycker det blir finare, men man kan gör en helt vanlig limpa med. Receptet är ett gammalt som jag har haft nedskrivet en längre tid men som inte har blivit bakat innan idag. Resultatet blev ett luftigt gott bröd som smakade underbart och som kommer att bli perfekt att rosta framöver.

25 gram jäst
1 msk strösocker
1 msk salt
5 dl fingervarmt vatten
1 ägg
¾ dl rapsolja (eller annan neutral olja)
14 – 15 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke, häll på lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp. Häll i de övriga ingredienserna, mjölet sist (lite i taget) och låt maskinen arbeta 5 – 7 minuter för att utveckla fina glutentrådar. Strö lite mjöl över degen, plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek (cirka 1 timme)

Ta upp degen på ett mjölat bakbord, knåda degen igen och dela den sedan i 2 delar. Varje degbit delas i tre lika stora bitar som rullas till smala längder. Knip ihop ändarna på de tre delarna och böj in det under brödet, fläta ett bröd, knip även ihop och böj in slutet på brödet. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i cirka 25 minuter.

Sätt ugnen på 200°, vispa upp ett ägg och pensla på bröden, strö över vallmofrö (gärna både vita och svarta vallmofrö) och grädda i nedre delen av ugnen i 35 – 40 minuter

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift