Vi hade lite kvar av fallfrukten som min mamma lämnade i veckan som behövdes ta hand om, valet denna gången blev en äppelpaj med knäckigt täcke som jag hittade på My kitchen stories som drivs av Camilla Hamid. Resultatet blev en väldigt god knäckig paj med toner av både kanel och kardemumma som gjorde den till en äppelpaj med lite mer smak som vuxna gillar men kanske inte barn.

Fyllning
8 små eller 4 stora äpplen
¾ dl strösocker
2 msk farinsocker
3 tsk malen kanel
2 tsk kardemumma
4 msk potatisjöl

Smuldeg
175 gram smör
2 dl strösocker
2 krm salt
3 dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ dl ljus sirap

Sätt ugnen på 175°, bland ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke och sprid ut de i en pajform. I en annan bunke blandas de torra ingredienserna, smält smöret och bland i det tillsammans med sirapen. Rör ihop till en jämn smet och bred ut den över fyllningen. Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 30-40 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg och inte längre är glansig. Serveras med glass eller vaniljsås

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift