Lördag och det var dags att testa ett nytt recept som jag hittade i veckan på ICAS hemsida, jag använder oftast bara kycklingfilé men ville prova att använda hela kycklingen istället. Här gör man en härlig currysås som den kokade kycklingen serveras i, barnen gillade tyvärr inte rätten då det blev lite för stark currysmak. Jag får köpa en mildare curry och testa om det blir bättre.

1 hel kyckling (cirka 1 kg)
1 morot
½ purjolök
1 gul lök
1 bit rotselleri
2 lagerblad
3 persiljestjälkar
5 vitpepparkorn
1 msk salt

Currysås
1 msk mild curry
4 dl buljong från kycklingkoket
1 dl grädde
2 msk vetemjöl
2 msk smör
1 krm salt
1 krm vitpeppar

Lägg kycklingen i en kastrull, häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma av.
Skala och skär morot, purjolök, lök och rotselleri i bitar, lägg ner de i grytan tillsammans med lagerblad, persiljestjälkar, vitpepparkorn och salt. Koka under lock i cirka 35 minuter (eller tills kycklingen är klar), ta upp och låt den svalna lite.

Lossa köttet från benen och skär i bitar, koka ihop buljongen cirka 10 minuter, sila av den och spara till såsen.

Smält smöret i en kastrull, strö över curry och låt fräsa med. Tillsätt buljong och grädde och koka upp.
Rör ut mjölet i lite vatten, tillsätt under omrörning. Låt koka i 5 minuter, smaka av med salt och peppar och lägg ner kycklingköttet i kastrullen. Jag tyckte kycklingen var lite torr så jag la in den samtidigt som redningen och lät den koka med de 5 minuterna i såsen.

Serveras med grönsaker och ris.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift