Jag har gjort ett nytt försök att baka surdegsbröd och denna gången tog jag en genväg genom att köpa surdegsgrund i butiken, så detta receptet kommer från baksidan på surdegspaketet från Kronjäst. Detta bröd behövde ingen extrem jäsningstid och blev riktigt gott, ganska kompakt och litet trots att jag jäste det lite längre innan det skulle in i ugnen. Jag bakade de i mina brödformar för att försöka få de att bli höga istället för att flyta ut.

1 påse Surdeg fullkornsvete (150 gram)
½ paket jäst för matbröd
5 dl kallt vatten
12 ½ dl vetemjöl special
2 ½ tsk salt
1 msk olivolja

Rör ihop jäst, surdeg och vatten, tillsätt alla ingredienser utom saltet. Knåda till en elastisk och smidig deg, cirka 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Häll i saltet mot slutet. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin och låt jäsa till dubbel storlek i bunken med plastfolie över (minst 2 timmar)

Häll upp degen på et bakbord, arbeta degen så lite som möjligt. Dela degen i 2 – 3 delar om du gör limpor eller 4 om du gör baguetter. Forma bitarna varsamt och placera de på en plåt och täck med bakduk, jäs i cirka 1 timme.

Sätt ugnen på 260°, snitta bröden med en vass kniv precis innan de ska gräddas så de får ett fint mönster. Sänk värmen till 220° och grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg (20 – 30 minuter).

Låt svalna på galler

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift