Det här är ett recept jag har haft liggande rätt länge och nästan glömt bort det, men idag när jag handlade såg jag att butiken hade fina morötter som vi hade till middagen och det blev lite kvar. Vill ju inte slänga det och kom på att jag hade sparat receptet. Receptet kommer från Lindas bakskola, en av mina större inspirationskällor till mitt bakande.

25 gram jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1 – 2 morötter
5 dl rågsikt
cirka 7 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
Sesamfrö (jag hade inte sesamfrö hemma utan det blev vallmofrö istället)

Skala och riv morötterna fint, smula jästen i en bunke, häll på vattnet och rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt olja, salt, morötter och rågsikt. Rör om och tillsätt sedan vetemjölet, lite i taget och knåda allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i maskinen i några minuter och låt sedan jäsa under bakduk i cirka 1 timma.

Rulla 16 runda bollar av degen och lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Låt de jäsa under bakduk i cirka 30 minuter, sätt på ugnen på 250° efter 20 minuter.

Vispa ett ägg och pensla på frallorna och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i 12 – 13 minuter och låt de sedan svalna på plåten

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift