Fredag igen, veckoslut igen och dags för en liten äppelpaj till kvällens fika när barnen sover. Perfekt nu när det finns god tillgång på svenska äpplen, idag blev det äpplen av sorten Aroma. Idag ville jag göra en paj med lite ny spännande smak och började leta med hjälp av Google, efter en stunds letande hittade jag detta receptet på bloggen choklad för själen som drivs av Ulrica Grahl. En paj med äpplen stekta i smör, strösocker och kanel, till det vit choklad och sedan ett knäckigt skal med smak av havssalt. Det kan ju inte bli bättre, denna paj kommer att göras fler gånger framöver.

5 äpplen
30 gram smör
½ tsk kanel
1 msk strösocker
1 dl grovhackad vit choklad

225 gram smör
4 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
½ tsk havssalt

Sätt ugnen på 225°, skala och klyfta äpplena, smält smöret i en stekpanna och stek äpplena tillsammans med strösocker och kanel. När äpplena fått lite stekyta och färg hälls de i en pajform, fördela de så de täcker botten i formen. Hacka chokladen grovt och sprid ut den över äpplena.
Smält smöret i en kastrull, häll i resterande ingredienser och rör om tills allt blandar sig. Smula degen jämt över äpplena, grädda i cirka 15 minuter och servera sedan med vaniljglass eller vaniljsås.