Ibland får man passa på när tillfälle ges och när man hittar frysta svenska hallon i frysen så måste man ju bara göra en paj på de. I julas fick jag en pajform med löstagbar kant och perforering som skulle enligt beskrivningen ge frasiga pajer, jag har inte lagat så många frasiga pajer utan mer pajer utan någon botten. Så när jag började leta efter recept vill jag ha en paj med pajbotten så jag kunde använda min pajform. Receptet hittade jag på Jenny matblogg och bara namnet ”Lyxig hallonpaj” gjorde att valet föll på det receptet.

Pajbotten
4 dl vetemjöl
150 gram smör
1 dl strösocker

Fyllning
400 gram hallon
1 ½ dl fast hallonsylt
½ dl strösocker (i receptet stod det 1 ½ dl, men jag rillar syrliga hallonpajer och minskade mängden)
2 msk potatismjöl

Crisptopping
50 gram smör
1 ½ dl havregryn
¾ dl strösocker
1 msk vetemjöl

Sätt ugnen på 180-200°, nyp ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en form på 22-24 cm i diameter. Ställ formen kallt i 20 minuter. Ta ut formen, nagga den lätt med en gaffel och förgrädda botten i 15 minuter.

Under tiden pajbotten förgräddas mosas alla ingredienser till fyllningen ihop i en skål. Smöret till toppingen smälts och resterande ingredienser rörs ner i smöret.

Fördela crispet över pajen och grädda den sedan i mitten av ugnen i cirka 30-40 minuter, fyllningen ska bubbla och pajdegen ska få lite färg innan den är färdiggräddad.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift