Jag måste erkänna att jag har aldrig testat att göra vit kladdkaka, så fort kladdkaka efterfrågas hos oss är det choklad som önskas. Så nu när yngsta dottern fyllde år och ville ha en kladdkaketårta kände jag för att balansera all chokladsmak att det skulle vara bra med en ljus kladdkaka för at bryta av lite. Receptet kommer från Lindas Bakskola & matskola, hon tipsar om smaksättning av kladdkakan med citronskal eller vit choklad, det kanske kommer testat framöver.

150 gram smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
½ krm salt
1 ¾ vetemjöl
2 ägg

Sätt ugnen på 180°, smörj en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter, med smör och bröa den med kokos eller ströbröd. Smält smöret i en kastrull, tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet som hälls i formen. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i cirka 20–24 minuter. Anpassa gräddningen efter hur kladdig du vill ha kakan.

Låt kladdkakan kallna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna med vispgrädde och bär.