Frun hade köpt hem lite äpplen i helgen som snabbt blev lite fula i skalen så barnen ville inte ha de som mellanmål. De fick istället bli till en äppelpaj med ett segt och härligt knäckigt täcke. Receptet kommer från Elle och det är Catarina König som lagt upp det där. Receptet är på portionsskålar men jag valde istället att göra pajen i min vanliga pajform istället. Jag hade inne pajen lite längre i ugnen är de angivna 25 minuter för att få knäcktäcket att bli gyllene.

4-5 äpplen, gärna lite syrliga i smaken
½ tsk malen kanel
1 krm stötta kardemummakärnor

150 gram smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk ljus sirap
3 nypor havssalt

Sätt ugnen på 150-155 ° varmluft eller 170 ° över / undervärme.
Skala och hacka äpplena i bitar, sprid ut de i pajformen så hela botten täcks, strö över kanel och stött kardemumma.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt de övriga ingredienserna och blanda tills det blir en fast och seg smet. Fördela smeten över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen i 25-30 minuter (tills knäcktäcket är gyllene). Låt pajen kallna något innan den serveras med antingen vaniljglass eller vaniljsås.