I morgon blir det traditionsenligt dopp i grytan här hos oss, till det bakar jag alltid bröd att doppa i skinkspadet. Jag har varierat lite olika sorter utan att hitta ett som blivit perfekt. I år blir det ett nytt recept som jag hittade trädgårdsbloggen Skillnadens trädgård som drivs av Sara Bäckmo. Enligt beskrivningen passar brödet lika bra till dopp i grytan som med ost och skinka. Jag valde att baka brödet på pomeransskal då det var det jag hade hemma. Doften både vid jäsning och gräddningen var helt underbar.

50 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
½ dl sirap (jag valde brödsirap som jag även ska ha i kavringen som bakas senare)
2-3 kokta pomeransskal i småbitar eller 2 tsk anis och 2 tsk fänkål
Cirka 750 gram rågsikt (jag vägde upp 750 gram och degen blev perfekt)

Smält smöret, häll i mjölken och låt vätskan bli fingervarm. Smula jästen i en bunke, häll blandningen av smör och mjölken över och rör om tills jästen löst sig. Bland i resten av ingredienserna utom saltet och arbeta till en jämn deg. Häll i saltet och knåda degen ytterligare 5 minuter. Jäs degen i bunken i 45 minuter.

Dela degen i fyra lika stora bullar och kavla ut till en kaka som är cirka 2 cm tjock. Stansa ut ett hål i mitten med ett snapsglas eller äggkopp. Sätt ugnen på 225 °, nagga brödkakorna och låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
Pensla med sirapsvatten när kakorna nyss kommit ur ugnen.